About

English CV

Norsk CV

Olav Stener Olsen er cellist, administrator og pedagog.

Vinteren og våren 2017 var han fast ansatt i Kristiansund kommune som cellist i Sinfoniettaen og Symfoniorkesteret og cello- og teaterlærer på kulturskolen. Fra og med høsten 2017 er Olav tilbake i jobb i Stavanger og Sandnes.
Olav er koordinator for talentprogrammet Unge talenter Bjergsted, der han også har undervist fast i teori og er mye brukt som kammermusikklærer. Han er i tillegg orkesterleder for juniororkesteret på Stavanger kulturskole, og cellolærer på Kolibri Musikkakademi Stavanger og Musikklinja på Vågen videregående i Sandnes.

Olav begynte å spille cello i 9-års alderen på Nøtterøy utenfor Tønsberg med David Foster-Pilkington. Han ble videre celloelev ved Barratt-Dues Unge Musikere og Talentskolen i Vestfold, med Geir Tore Larsen som cellolærer. Olav var gjennom hele ungdommen cellist, og i perioder gruppeleder og orkester-representant, i Vestfold Ungdomsstrykeorkester.

Etter fullført utøvende kandidatstudie ved Norges Musikkhøgskole, med Prof. Aage Kvalbein, flyttet Olav til Stavanger, der han tok en mastergrad i utøvende cello med Liv Opdal. Masterprosjektet besto av Berios Sequenza nr. XIV for solo cello – et prosjekt han har fortsatt å utvikle gjennom Den reisende celloen. Videre studerte Olav Praktisk Pedagogisk Utdanning, og avsluttet våren 2014 med studiet Postgraduate Diploma in Music Performance, med Ilmari Hopkins.
Ved studiene i Oslo spilte Olav på en cello tildelt av Dextra Musica.

Han har mottatt flere stipendier, som blant annet har ført ham til utvekslingsopphold hos Rohan de Saram – samtidscellist fra Arditti-kvartetten. Berios Sequenza for cello er tilegnet Rohan. Olav studerte dette verket med Rohan, og er med å bygge videre på en autentisk tradisjon.

Fra 2011 til 2015 var han aktiv i kammerorkesteret 1B1 (mottok Spellemannprisen for klassisk musikk i 2014), og spilt jevnlig med Kitchen Orchestra siden høsten 2013. Olav spiller i cello- og pianoduoen Taveirne/Olsen, og sammen har de opptrådt i Belgia, Nederland, Norge, Sverige, England og på Island. I 2018 utviklet de prosjektet Fra Glinka til «De Fem». Opptak fra duoens konsert i Tønsberg, med dette programmet, ble sendt på NRK P2 Spillerom flere ganger sommeren 2018.

Om somrene er Olav med å arrangere Sommermusikkskolen i Vestfold.

Olav spiller på en cello bygget i Stavanger i 2014 av Bettina Weichselbaumer.