«Den reisende celloen»

Noen smakebiter fra forestillingen, delt med tillatelse fra skolene:

Skole- og barneforestilling, utviklet i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken Stavanger (DKS).

DEN REISENDE CELLOEN tar elevene med på en musikalsk reise til øya Sri Lanka utenfor India. Forestillingene involverer barna, der de får være med på rytmer, oppdage nye klanger og lage sin egen musikk sammen med utøveren. Olav er opptatt av at elevene lærer og erfarer ved at de selv utforsker rytmer og melodier. Elevene får møte nye musikalske uttrykk og oppleve å bli med på tur til en fremmed kultur, bare med musikken som språk.

STED: På skolen i aulaen/mediateket – elevene sitter i halvsirkel

ANTALL ELEVER: To klasser pr konsert

TRINN: 1-4 trinn

VARIGHET: ca 30 minutter

Bakgrunnen for produksjonen:

Luciano Berio (1925-2003) var en av de fremste komponister på 1900-tallet som komponerte det vi i dag liker å kalle samtidsmusikk. Mot slutten av livet ble Berio kjent med cellisten Rohan de Saram, som kommer fra Sri Lanka utenfor India. Hjemme på øya Sri Lanka lærte Rohan å spille trommen Kandyan, som er unik fordi den kan lage ulike toner etter hvor man slår og trykker på trommeskinnet. Berio lot seg fascinere av trommen og det ble inspirasjon for komposisjonen han tilegnet Rohan. Cellist Olav Stener Olsen sitt masterprosjket på UiS var å reise til Rohan for å lære å spille dette stykket. I løpet av 10 besøk hos Rohan, som nå bor i London, lærte Olav å spille stykket Berio hadde komponert til ham.

Stykket heter Sequenza nr. XIV og starter med en rytmisk del der cellisten etterligner Kandyantrommen. Det er fengende rytmer som blir til en melodi ved bruk av nye spilleteknikker. Musikken utvikler seg og går over i både nye og klassiske klanger før rytmen vender tilbake mot slutten.

Forestillingen åpner med at eleven får høre trommelydene, fra Kandyantrommen, før de blir med å klappe ulike rytmer og utforske vers og klanger fra forskjellige deler av verden. De får så høre Olav spille Berio: Sequenza nr XIV. Underveis i konserten vil Olav flette inn historier og bilder fra Sri Lanka. Det blir dermed en musikalsk reiseskildring!

Utøveren ønsker å være med å utvikle elevenes holdninger til å møte ulike musikalske uttrykk med åpenhet og nysgjerrighet. Samtidig kan konserten medvirke til å fremme tilhørlighet til sin egen kultur, der en viser toleranse og respekt for andre kulturer og forståelser for musikkens betydning som kulturbærer i et flerkulturelt samfunn.

Relasjon til Kunnskapsløftet – Kompetansemål i musikk 1-4 trinn

*imitere rytmer og korte melodier i ulike tempi

*utforske ulike musikalske uttrykk gjennom å improvisere med lyd og bevegelser

*samtale om hva som er særegent for et musikkstykke og hvilke assosiasjoner det kan gi

*delta i samtaler om hva som er særegne trekk ved ulike sjangere

Olav har fremført forestillingen over 80 ganger mellom 2018 og 2019:
4.-16. mars 2018: på 13 forskjellige skoler i regi av DKS Stavanger
Søndag 17. juni 2018: på Sola Strand Hotell i regi av Stavanger kammermusikkfestival
21.-31. januar 2019: på 12 forskjellige skoler i regi av DKS Stavanger
Søndag 17. mars 2019: Sølvberget kulturhus, Stavanger
18.-29. november 2019: på 13 forskjellige skoler i regi av DKS Stavanger

Film av Rohan de Saram som spiller fra og forteller om Berios Sequenza nr. XIV

Film fra et av Olavs besøk hos Rohan de Saram hjemme i London

Katten passet godt på notene hjemme hos Rohan. Foto: Liv Opdal